Binaural beats als hulpmiddel?

Melissa Lievaart – Binaural beats, heb je er ooit van gehoord of naar geluisterd? Het is eigenlijk het opzetten van je koptelefoon en luisteren naar geluid waarbij in ieder oor een andere frequentie te horen is, vaak in de vorm van trillingen.

Het kan een heel fijn hulpmiddel zijn voor meer focus. Het wordt vaak in verband gebracht met ontspanning en meditatie maar kan ook helpen bij het verbeteren van je nachtrust, mindset of concentratie. Er is onderzocht dat wij zelf invloed kunnen uitoefenen op onze hersengolven, en dus ons brein in een bepaalde staat kunnen brengen.

De beats helpen bij het tot rust brengen van een overactief brein of kunnen meer beta golven stimuleren wanneer er meer behoefte is aan concentratie. Het wordt gezien als een auditieve illusie; tonen op een bepaalde frequentie waarbij twee tonen van een verschillende frequentie in elk oor hoorbaar zijn. De hersenen nemen door het frequentieverschil een derde toon waar; de binaural beat.

Je brein vindt dit geluidsverschil niet prettig, en zal daarom zijn best doen om het te compenseren: het maakt een eigen geluid aan; een derde trilling. 

Deze trilling noemde Gerald Oster, biofysicus, binaural beats.

Gevaarlijk is het niet, maar bij een medisch probleem is het wel geadviseerd om een professionele hulpverlener te raadplegen. Wil je het eens proberen? Zoek een nummer op jouw favoriete muziekapp en luister via koptelefoon op een voor jouw fijne plek.

*Bron: https://snellezen.com