pexels-photo-6935082

Hulp zoeken: een kracht of een zwakte?

27-04-2021

Melissa Lievaart- Is hulp zoeken nu een kracht of een zwakte? Is het sterk om in te zien dat je het niet alleen kunt en hierdoor gebruik te maken van iemand z’n expertise? Of is het een zwakte omdat je het maar alleen moet kunnen? Omdat je kennelijk zelf krachtig genoeg moet zijn? Of omdat je zelf met dealen met je eigen zaken? Omdat je "zogenaamd" niet aan de buitenwereld mag laten zien dat het even niet goed met je gaat?


In mijn ogen is hulp zoeken niet vreemd, ik vraag me oprecht af waarom er nog steeds een taboe op heerst? Ik snap dat de ene persoon zich fijn voelt bij reguliere zorg en de ander wellicht meer richting alternatieve mogelijkheden neigt.

Wat ik me oprecht af vraag: als er iets is dat je graag wilt, of als je iets nieuws wilt leren (zoals bijvoorbeeld een sport of taal) dan is hier toch ook vaak hulp/ les bij nodig?
In het leven is het toch juist de bedoeling te blijven leren? We worden al van kleins af aan naar school gebracht om te leren… waarom zouden we het later dan “zelf” moeten kunnen? Er zijn zoveel experts en mogelijkheden die ons kunnen begeleiden, dingen kunnen leren of inzichten kunnen geven.

Waar komt dat eigenlijk vandaan? Dat we altijd sterk moeten zijn en alles moeten kunnen en vooral niet aan de buitenwereld mogen laten zien dat we wel eens minder happy zijn of het even lastig hebben.

Het is soms wellicht lastig om de juiste hulp te vinden. Als ik vanuit mijn eigen ervaring deel dan heb ik juist regelmatig behoefte aan iemand die mij op zowel zakelijk als persoonlijk vlak even een spiegel voorhoudt, die me helpt met voelen of weer even de balans te vinden. Ik zie het als naar de kapper gaan voor mijn haar, zo ga ik ook naar diverse experts voor mijn persoonlijke groei.

Ik ben daar altijd heel open over en het verbaasd mij dan ook dat anno 2021 (tevens ten tijde van een lockdown waarin veel mensen niet helemaal happy zijn) er nog steeds een taboe is op het bezoeken van een hulpverlener. Ik krijg reacties als:
- dat je dat durft!
- dat is niets voor mij
- ik heb dat niet nodig
- allemaal veel te zweverig

Ieder mens maakt van alles mee en soms heb je even aandacht of hulp nodig, op welke manier dan ook want je bent geen robot!Deel dit bericht via